U mostarskom hotelu Mepas počela je III. konferencija Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije/kantona pod nazivom ”Učinkovito upravljanje u zdravstvu – put do zadovoljnog osiguranika/pacijenta” s međunarodnim sudjelovanjem, a koja će trajati do 30. rujna.

Tijekom trodnevne konferencije renomirani stručnjaci iz oblasti zdravstvenog osiguranja, menadžmenta u zdravstvu, kvalitete i sigurnosti, profesori iz akademske zajednice Bosne i Hercegovine, te stručnjaci iz drugih povezanih oblasti s područja BiH, RS-a, Republike Hrvatske, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva kroz pet tematskih cjelina, sudionicima će prezentirati značaj učinkovitog upravljanja u zdravstvu, te ponuditi modalitete i primijenjena rješenja koja bi trebala pomoći u podizanju svijesti o nužnosti kretanja tim putem, čime će ukazati na značaj učinkovitog upravljanja u zdravstvu, što i jest cilj spomenute konferencije.

Prilikom službenog otvorenja konferencije to je kazala i mr. sc. Ana Vidačak dr. med., direktorica ZZO HNŽ/K, naglasivši kako je fokus ove konferencije usmjeren na podizanje razine zadovoljstva osiguranika/pacijenta.

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ/K svakodnevno, svoje djelovanje i rad usmjerava prema zadovoljstvu osiguranika pruženim uslugama zdravstvene zaštite i u ostvarenju prava iz zdravstvenog osiguranja. Zavod razvija, primjenjujući najmodernije modele, alate i vještine, kvalitetnog upravljanja, a sve s ciljem podizanja razine zadovoljstva osiguranika. Jasno nam je kako nema zadovoljnog pacijenta bez zadovoljnih zdravstvenih djelatnika, no jako puno čimbenika utječe na to zadovoljstvo. U ova tri dana bavit ćemo se jednim od njih, za mnoge najvažnijim od njih, a to je učinkovito upravljanje. Sukladno takvom opredjeljenju i u ovom trećem strateškom razdoblju, posvetili smo strateške ciljeve, a stalni i glavni cilj od njih deset, zbog kojeg smo tu, je zadovoljan osiguranik, kazala je Vidačak, istaknuvši kako su Strateški i operativni planovi uvijek vođeni spomenutim ciljem.

Također, direktorica Zavoda istaknula je kako je menadžment Zavoda svjestan da ne može sam ostvariti svoj cilj, jer su osiguranici pacijenti zdravstvenih ustanova, pa njihovo zadovoljstvo ovisi i o njima. Slično je i sa zdravstvenim djelatnicima i zdravstvenim ustanovama u cjelini jer ne mogu sami ostvariti željenu razinu zadovoljstva korisnika njihovih usluga. Zbog toga je potrebno, kazala je, uključenje šire društvene zajednice u odgovornost za zdravstveni sustav.
Istaknula je kako su pacijenti i osiguranici u središtu ove konferencije koja će biti prilika za nove ideje i inovativna rješenja za učinkovito upravljanje u zdravstvu koje je put do zadovoljnog osiguranika/pacijenta.

Pored mr. sc. Ane Vidačak dr. med., direktorice ZZO HNŽ/K prilikom otvorenja III. konferencije Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije/kantona pod nazivom ”Učinkovito upravljanje u zdravstvu – put do zadovoljnog osiguranika/pacijenta” s međunarodnim sudjelovanjem, sudionicima su se obratili prof.dr.sc.Ante Kvesić, dr. med, ravnatelja Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, dr. Dženan Lepara, direktor JU Opća bolnica Konjic, prof.dr.sc.Zdenko Klepić, prorektor za poslovanje, ljudske resurse i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Mostaru. Konferenciju je službeno otvorenom proglasio savjetnik i voditelj ureda gradonačelnika Mostara, Marin Čuljak.

Konferencija se održava u organizaciji Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K, a suorganizatori su Zavod za javno zdravstvo HNŽ/K, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Liječnička komora HNŽ/K, Farmaceutska komora HNŽ/K i Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu F BiH.
Pokrovitelj konferencije je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, a supokrovitelj Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K.